de Toermalijn Hillegom

Welkom bij kinderopvang de Vlinderboom op de Toermalijn Hillegom!

Kinderopvang de Vlinderboom is vanaf eind 2017 in deze Vrije School actief met een peutergroep op antroposofische basis.

De peutergroep van de Vlinderboom bevindt zich in een aparte ruimte van de Toermalijn en is gehuisvest in het lokaal naast de kleuterklassen, met een eigen afgesloten tuin. De groep heeft een warme, sfeervolle inrichting waarin de kinderen zich geborgen voelen. Het ritme van de dag, van het jaar en van de seizoenen geven een houvast aan de kinderen. Er worden frequent broodjes gebakken, geschilderd en natuurlijk veel gespeeld, zowel binnen als buiten.

Door de aanwezigheid in de school kunnen de peuters alvast een beetje wennen aan een nieuwe omgeving waar veel te ontdekken is en ontstaat er een vloeiende vanzelf doorstroming naar de kleuterklassen van de school. Deze peutergroep is er voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar en biedt een fijne speelplek waar ze zich als kind kunnen ontwikkelen.

beeld ronde hoek.indd

De Vlinderboom biedt een warme, gezellige sfeer. Er wordt gezorgd voor rust en een vast dagritme waardoor de dagen zich op een vertrouwde manier voltrekken. De voeding is biologisch en waar mogelijk biodynamisch (met Demeter keurmerk). Wij betrekken een gedeelte van de producten van de boerderij de Elsbroekerwei.

Spelmateriaal

De peuter ontmoet de wereld via de zintuigen daarom bieden we de peuter speelgoed aan dat gemaakt is van eenvoudige en natuurlijke materialen. Dit zal de fantasie van de peuter stimuleren en het spel op gang brengen. Er is een poppenhoek, er zijn lappen, verkleedkleren, manden met blokken, muziekinstrumentjes, auto’s, kabouters en dieren aanwezig. In de grote, groene afgesloten buitenruimte is onder andere een zandbak waarin de peuters met zand en water kunnen mengen en gieten.

website-sfeer-peuters

Dagritme en jaarritme

Bij binnenkomst wordt de peuter door de peuterleidster begroet. In de kring openen we gezamenlijk de dag, waarna de peuters gaan spelen. De grotere peuters kunnen al met elkaar spelen, de kleintjes doen met de leidster kleine werkjes zoals de plantjes water geven, brood bakken, vegen en dan lekker allemaal naar buiten. Eind van de ochtend wordt dan de tafel gedekt en eten we samen het zelfgebakken broodje op waarna er iets gezamelijks wordt gedaan. Als afsluiting van de ochtend wordt een verhaaltje of poppenspelletje verteld en als laatste natuurlijk de afsluiting in de kring. Het ritme van het jaar kunnen de peuters meebeleven door middel van de jaarfeesten. Deze feesten komen op een eenvoudige wijze tot uitdrukking in liedjes, verhaaltjes en spelletjes. Natuurlijk ontbreekt de seizoenstafel niet die aansluit op de feesten en jaargetijden. Voor peuters is een ritme van groot belang. De voorspelbaarheid van een ritme brengt vertrouwen en rust en vanuit dat veilige gevoel kan een peuter tot spelen komen en zich met de wereld verbinden.

Via de inschrijf button kan je je kind nu inschrijven voor de peutergroep. Wij houden rekening met de plaatsing die er was van het kind bij peuterspeelzaal Morgenland. Deze kinderen krijgen voorrang in de plaatsing bij de peutergroep van de Vlinderboom.

De Vlinderboom staat voor kinderopvang met kwaliteit, ritme en geborgenheid.