Peutergroep Windekind

Peutergroep

Op peutergroep het Windekind van de Vlinderboom op de Vrije School Zaanstreek werken we vanuit de antroposofische pedagogiek. Wij stellen ons tot doel om de peuters, naast de gezinssituatie, een beschermende en huiselijke omgeving te bieden waar zij, eerst naast en later samen met leeftijdsgenootjes kunnen spelen en zich ontwikkelen. In die warme sfeer voelt het kind zich geborgen en het krijgt vertrouwen om eigen ervaringen op te doen, begeleid en waar nodig gestimuleerd door onze ervaren leidsters. In en om het huis, zoals ook op de peutergroep, leven de peuters in een wereld van nabootsing, daarom zorgen we ervoor dat hun omgeving ook nabootsingswaardig is. Hierbij zijn de inrichting van de binnen- en buitenruimte, als ook de houding van de peuterleidsters, van wezenlijk belang. De peutergroep bestaat uit maximaal zestien kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar onder de hoede van twee leidsters, waardoor de benadering naar het specifieke wezen van ieder kind afzonderlijk gewaarborgd blijft.

beeld ronde hoek.indd

Spelmateriaal

De peuter ontmoet de wereld via de zintuigen daarom bieden we de peuter speelgoed aan dat gemaakt is van eenvoudige en natuurlijke materialen. Dit zal de fantasie van de peuter stimuleren en het spel op gang brengen. Er is een poppenhoek, er zijn lappen, verkleedkleren, manden met blokken, muziekinstrumentjes, auto’s, kabouters en dieren aanwezig. In de  groene buitenruimte aangrenzend aan het park, is onder andere een zandbak waarin de peuters met zand en water kunnen mengen en gieten.

website peu-oogstRSH-sep14

Dagritme en jaarritme

Bij binnenkomst wordt de peuter door de peuterleidster begroet. In de kring openen we gezamenlijk de dag, waarna de peuters gaan spelen. De grotere peuters kunnen al met elkaar spelen, de kleintjes doen met de leidster kleine werkjes zoals de plantjes water geven, brood bakken, vegen en dan lekker allemaal naar buiten. Eind van de ochtend wordt dan de tafel gedekt en eten we samen het zelfgebakken broodje op waarna er iets gezamelijks wordt gedaan. Als afsluiting van de ochtend wordt een verhaaltje of poppenspelletje verteld en als laatste natuurlijk de afsluiting in de kring. Het ritme van het jaar kunnen de peuters meebeleven door middel van de jaarfeesten. Deze feesten komen op een eenvoudige wijze tot uitdrukking in liedjes, verhaaltjes en spelletjes. Natuurlijk ontbreekt de seizoenstafel niet die aansluit op de feesten en jaargetijden. Voor peuters is een ritme van groot belang. De voorspelbaarheid van een ritme brengt vertrouwen en rust en vanuit dat veilige gevoel kan een peuter tot spelen komen en zich met de wereld verbinden.

website peuters RSH-buitenspelen

Voeding

De Vlinderboom biedt waar mogelijk biologisch-dynamische voeding aan. Biologische dynamische producten zijn extra vitaal door de manier van telen en bewerken en vormen daarmee een zeer gezonde basis voor ieder kind.

Doorstroming naar de kleuterklassen van de Vrije School Zaanstreek

Peuters van de peutergroepen van de Vlinderboom hebben voorrang op de wachtlijsten van de kleuterklassen van de Vrije School Zaanstreek, indien het kind staat ingeschreven bij de school. Voor inschrijving bij de Vrije School Zaanstreek, klik hier

website-sfeer-peuters